dilluns, 5 de setembre del 2016

Infeccions d'orina de repetició, el tractament no és només antibiòtic!!!

La cistitis és la inflamació aguda de la bufeta urinària, amb o sense infecció. La cistitis pot tenir diferents causes però la més freqüent és la infecció per bacteris gram negatives, destacant entre totes l'Escherichia coli. Perquè un germen produeixi cistitis primer ha colonitzar l'orina de la bufeta (bacteriúria) i posteriorment produir una resposta inflamatòria en la mucosa vesical.

En vers els homes, les dones en son mes propenses a patir-ne per les característiques físiques del seu sòl pelvià. La uretra és mes curta i esta a una distancia propera a l’anus, fets que facilita la contaminació bacteriana.

Si es pateixen mes de dues infeccions seguides (havent realitzat correctament el tractament antibiòtic prescrit per l’uròleg) ens hem de plantejar l’anar mes enllà amb el tractament per corregir la situació.  
Amb l’assessorament d’un professional sanitari especialitzat hauriem de revisar els hàbits higiènics de les zones uro-genitals, revisar els hàbits miccionals (com i quan orinem), revisar els hàbits sexuals (tipus d’anticonceptius), millorar la integritat de les mucoses externes i internes, etc.

Els riscos de les infeccions mal curades o de repetició és que la infecció pugi cap a ronyons, lesionant-los i ocasionant problemes de gravetat vital.

Per previndrà i/o com a co-tractament antibiòtic podem suplementar amb nabiu vermell americà (vaccinium macrocarpon), un fruit caracteritzat per tenir una elevada concentració de proantocianidinas (PAC) de tipus A.  Aquestes PAC-A son uns compostos polifenòlics que es relacionen amb l'activitat antiadhesiva i que disminueixen l'adherència de les fímbries (cilis) de l'Escherichia coli a les parets de les vies urinàries. Conté àcid salicílic, de manera que si es pren de forma regular s'augmenta la quantitat d'aquesta substància en el cos, el que permet disminuir la inflor, prevenir la formació de coàguls sanguinis, i pot tenir efectes antitumorals.



Hem de tenir present que la quantitat diària necessària per aconseguir  l’efecte antibiòtic mecànic desitjat no pot ser inferior a 360mg PAC/dia. Per aquest motiu no es suficient l’acte de menjar uns quants nabius cada mati (a mes que els que venen a la fruiteria de prop de casa no son vermells sinó blaus, útils per les infeccions renals però per les de bufeta).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada